niedziela, 6 grudnia 2015

Ślimaki drożdżowe

Te ślimaki piekła i nadal piecze moja mama. Są moim smakiem z dzieciństwa i też kojarzą mi się ze świętami bożego narodzenia. Oby dwa nadzienia- jedne cynamonowe a drugie z makiem są przepyszne. Mięciutkie i wilgotne, bardzo proste do wykonania .
Wypróbujcie sami!!




Przepis na ciasto:
450 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
180 ml wody
2 jajka
60 g roztopionego masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli



Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto ( ze świeżych drożdży najpierw wykonujemy zaczyn) Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i na całości rozkładamy nadzienie. Potem zwijamy w roladę i kroimy nożem na małe części ok 4 cm. Układamy na blaszce i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.

Masa makowa:

250 g maku
1 budyń waniliowy
30 g manny
160 g cukru
200 ml mleka
70 g masła
2 jaja
100 g rodzynków
100 g innych bakalii

Wykonanie:
Mak mielimy a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy. Gdy masa się zagotuje dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dalej przez ok 10-12 minut.


Nadzienie z cynamonem:

2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
1-2 łyżki roztopionego masła

Wszystkie składniki podgrzewamy aż się połączą. Następnie smarujemy ciasto.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz