piątek, 18 grudnia 2015

Tort Mars

Prawdziwa bomba kaloryczna ;)
No cóż ale raz się żyje więc od czasu do czasu można sobie pozwolić na słodką rozpustę.
Torcik naprawdę  jest przepyszny lecz mimo pozorów nie aż tak słodki.
Robi się go mega szybko i w dodatku bez pieczenia ;)


 Składniki:
4 podwójne batoniki Mars
500 g mascarpone
650 ml śmietanki 36 %
3 czubate łyżki cukru pudru
500 g masy kajmakowej
6 opakować herbatników
100 g roztopionej mlecznej czekolady

Na dno formy układamy warstwę herbatników a następnie masę kajmakową. Przykrywamy ponownie herbatnikami. Śmietanę (250 ml) miksujemy z mascarpone i z cukrem aż powstanie puszysta masa.Batoniki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kremu.Całość wykładamy na wcześniejsze warstwy. Ponownie wykładamy warstwę z herbatników. Pozostałą śmietankę miksujemy z 3 łyżkami cukry pudru i wykładamy na wierzch. Całość polewamy stróżkami czekolady. Wkładamy do lodówki na ok 5 godzin.
Smacznego ;)



6 komentarzy :

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do masy z mascarpone ile wsypać cukru ? ( są podane tylko 3 łyżki cukru). Jakie wymiary formy? Za odpowiedz z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te trzy łyżki cukru idą właśnie do mascarpone :) ja użyłam tortownicy o takiej normalnej standardowej wielkości ;)

      Usuń
  3. Jaką ilość i jakiego cukru dodać do masy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do masy z mascarpone dodajemy 3 łyżki cukru i do pozostałej śmietanki tez 3 łyżki :) ja użyłam zwykłego białego cukru pudru ;)

      Usuń
  4. Hmm czy ze smietanki pierw mam ubic bita smietane czy odrazu mam miksowac z mascarpone i zgestnieje tak jak powinno? Czy jest mozliwosc ze moge cos zepsuc ze smietanka?

    OdpowiedzUsuń