Strony

sobota, 5 marca 2016

Chałka z marcepanem

Uwielbiam marcepan, i uwielbiam chałkę. Czemu by więc tego nie połączyć i nie upiec chałki z marcepanowym nadzieniem? Właśnie to zrobiłam i wyszło pysznie.
Marcepan idealnie pasuje do tego lekko słodkiego maślanego pieczywa.
Spróbujcie tego niesamowitego połączenia a gwarantuję że będziecie na pewno mega zadowoleni!
 Cisto na chałkę:
480 g mąki pszennej chlebowej
8 g drożdży instant
200 g ciepłego mleka
70 g rozpuszczonego masła
6 łyżek cukru
1 jajko
1 żółtko

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przerabiamy chałkę i ponownie odstawiamy ponownie na godzinę.
W między czasie robimy marcepan* i kruszonkę.
*możemy użyć gotowej masy marcepanowej

Domowy marcepan:
200 g migdałów bez skórki
100 g cukru pudru
200 g cukru
50 ml wody
1 łyżka miodu

Migdały mielimy z cukrem pudrem na pył. Cukier gotujemy z wodą do całkowitego rozpuszczenia.
Do utartych migdałów dodajemy miód i powoli wlewamy gorący syrop.
Gotową masę przekładamy do miseczki i czekamy aż lekko przestygnie.

Kruszonka:
80 g cukru
150 g mąki
100 g masła
cukier waniliowy

Wszystko mieszamy do połączenia się składników ( sypkiej konsystencji)

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, po czym każda wałkujemy. Nakładamy część marcepanu i zawijamy w wałeczek. Czynność powtarzamy z każdym kawałkiem.
Z wałeczków zaplatamy warkocz i układamy go na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 1 godzinę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego!!




2 komentarze: