W lutym miałam imieniny i dostałam od mamy w prezencie książkę Piotra Kucharskiego. Jeden z najlepszych i najbardziej trafnych prezentów. Chleby, bułki , dodatki do pieczywa wszystko pyszne i wychodzi. Wypróbowałam ostatnio rogaliki z makiem. Wszystkim bardzo smakowały. Spałaszowaliśmy je z dżemem, rewelacja!!
Przepis:
450 g mąki pszennej chlebowej
50 g drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka soli
60 g cukru
1 jajko
1 żółtko
60 g masła
mak do posypania
1 jajko do posmarowania rogalików
Z drożdży, 1 łyżki mąki , cukru i mleka robimy zaczyn. Czekamy aż ruszy. Resztę składników wkładamy do miski i zaczynamy zarabiać ciasto. Powoli dolewamy zaczyn drożdżowy cały czas wyrabiając ciasto które powinno być nie klejące się i sprężyste. Odstawiamy na ok 1,5 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na placki i przekrawamy nożem na 4 części ( trójkąty) . Zwijamy i formujemy rogale. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok 25 mninut w 200 stopniach.
Też mam książkę Piotra Kucharskiego, ale mój przepis jest inny. Przede wszystkim mniej w nim drożdży i mąka nie była sprecyzowana, więc po przeczytaniu paru postów w internecie użyłam tortowej: http://ejszet.blogspot.com/2016/03/rogale-maslane.html
OdpowiedzUsuńJa przepis Piotra kucharskiego odrobine zmodyfikowałam ;) za pierwszym razem robiłam wszystko zgodnie z przepisem ale nie wyszły mi takie dobre jak te . Uważam ze mąka chlebowa lepiej sie sprawdza do wypieków drożdżowych bo ma większa zawartość glutenu przez co mam pewność ze wypieki sie udadzą .
Usuń