To na prawdę rewelacyjny chleb ze zbiorów Hamelmana. Idealny na co dzień ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Osobiście najbardziej lubię go jako grzanka z masłem i dżemem truskawkowym.
Sam w sobie jest dość ciężki a miękisz jest zbity i wilgotny. Urzekła mnie w nim mocno brązowa i zawsze chrupiąca skórka.
Zaczyn levain:
140 g maki pszennej chlebowej
170 g wody
30 dojrzałego zakwasu
Wszystko razem mieszamy i zakrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok 12-16 godzin.
Gotowe ciasto:
680 g mąki chlebowej
90 g mąki żytniej
420 g wody
20 g soli
zaczyn levain
\
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i wyrabiamy ( ok 5 minut) ciasto aż dokładnie połączą się wszystkie składniki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę po czym przerabiamy. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Formujemy bochenek i odstawiamy na ok 2 godziny do garowania. Pieczemy w normalnej ilości pary ok 40-45 minut w 240 stopniach.
Smacznego!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz