poniedziałek, 29 lutego 2016

Chleb z Vermont na zakwasie

To na prawdę rewelacyjny chleb ze zbiorów Hamelmana. Idealny na co dzień ze słodkimi lub słonymi dodatkami. Osobiście najbardziej lubię go jako grzanka z masłem i dżemem truskawkowym.
Sam w sobie jest dość ciężki a miękisz jest zbity i wilgotny. Urzekła mnie w nim mocno brązowa i zawsze chrupiąca skórka.

Zaczyn levain:
140 g maki pszennej chlebowej
170 g wody
30 dojrzałego zakwasu

Wszystko razem mieszamy i zakrywamy folią spożywczą. Odstawiamy na ok 12-16 godzin.

Gotowe ciasto:
680 g mąki chlebowej
90 g mąki żytniej
420 g wody
20 g soli
zaczyn levain
\
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski i wyrabiamy ( ok 5 minut) ciasto aż dokładnie połączą się wszystkie składniki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę po czym przerabiamy. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Formujemy bochenek i odstawiamy na ok 2 godziny do garowania. Pieczemy w normalnej ilości pary ok 40-45 minut w 240 stopniach.
Smacznego!!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz