Strony

poniedziałek, 29 lutego 2016

Pain au levain z mieszanymi zaczynami

Pain au levain z mieszanymi zaczynami to gatunek chleba z zakwasem żytnim i zaczynem levain. Każdy z tych zaczynów nadaje wyjątkowy aromat co zapewnia wyjątkowy efekt końcowy.
Chleb pięknie wyrasta, ma bardzo miękki i delikatny miękisz i chrupiącą skórkę ;)
Pyszota!!!


Zakwas żytni:
70 g mąki żytniej chlebowej/razowej
60 g wody
10 g dojrzałego zakwasu

Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok 12-16 godzin.

Levain:
70 g mąki pszennej chlebowej
90 g wody
15 g zakwasu żytniego

Wszystko razem mieszamy w tym samym czasie co zakwas. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok 12-16 godzin.

Gotowe ciasto:
690 g mąki pszennej chlebowej
80 g mąki pszennej razowej
460 g wody
20 g soli
levain
zakwas żytnii
Wszystkie składniki wkładamy do dzieży i wyrabiamy na gładkie ciasto. Mieszanie powinno trwać od 5-10 minut.
Wyrobiony chleb odstawiamy na 1 godzinę po czym przerabiamy. Ponownie odstawiamy na godzinę. Z wyrośniętego chleba formujemy bochenek. Odstawiamy go na blaszce do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do fermentacji końcowej na ok 2 godziny. Piec nagrzewamy do 240 stopni .Chleb nacinamy przed samym włożeniem do pieca. Pieczemy 40-45 minut.
Studzimy na kratce.

4 komentarze:

  1. Chleb wygląda pysznie i bardzo profesjonalnie.
    Jeżele masz ochotę na wspólne pieczenie, to zapraszam Cię do naszej Piekarni. Co miesiąc pieczemy inny wypiek z wyboru kolejnej osoby. W marcu będą to tureckie simity.
    http://www.kuchennymidrzwiami.pl/marcowa-piekarnia-zaproszenie/
    POzdarwiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie. Jak możesz to podeślij link jakie są zasady pieczenia i gdzie mam szukać informacji. Pozdrawiam

      Usuń
  2. sporo pracy przy takim chlebku ale warto-smakują o niebo lepiej niż te ze sklepów:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!! Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo!!

      Usuń