Strony

wtorek, 29 marca 2016

Bułeczki kukurydziane

Święta już za kilka dni a w tym roku ja mam piec pieczywo na wielkanocny stół. Niektórzy w rodzinie są uczuleni na gluten także dla nich mam pieczywo bez białej mąki ani żytniej. Kukurydziane bułeczki są równie pyszne, chrupiące i mają wyjątkowo żółty kolor. Nawet zjadacze zwykłego pieczywa pokochają takie bułeczki ;)




Ciasto na bułki:
40 g świeżych drożdży
460 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka soli
3 łyżki cukru
300 ml wody
3 łyżki oleju

Drożdże mieszamy z wodą, cukrem i jedną łyżką mąki. Odstawiamy żeby zaczyn ruszył. Resztę składników wkładamy do miski/dzieży i wyrabiamy ciasto.Powoli dolewamy zaczyn. Gotowe ciasto odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy nasze bułki na ok 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce ;) Smacznego nie tylko tym na diecie bezglutenowej !!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Mi wyszło 10 sztuk. Zależy jakiej wielkości chcesz żeby były twoje bułeczki ;)

      Usuń