Chyba każdy próbował już wegańskiego smalcu z fasoli. Ja również i muszę powiedzieć że go uwielbiam i robię go non stop . Za każdym razem można zmieniać nieco jego smak poprzez dodatki.
Ja wpadłam na pomysł połączenia go z orzeszkami ziemnymi, imbirem i kilkoma innymi drobiazgami.
Wyszedł mi najlepszy jak do tej pory, dlatego postanowiłam opublikować go wraz z przepisem na moim blogu!!
Potrzebne składniki:
2 szklanki ugotowanej białej fasoli
1/2 szklanka orzeszków ziemnych ( ja użyłam solone)
4 ząbki czosnku
3 centymetrowy plasterek imbiru
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kminku
1 łyżka miodu
sól do smaku
Kolendrę z kminkiem na suchej patelni po czym ucieramy w moździerzu. Resztę składników ( kolendrę i kminek też ) wkładamy do miski i blendujemy blenderem na jednolitą masę.
Przekładamy do słoiczka i możemy cieszyć się pyszną pastą.
Świetnie smakuje na kanapce ze świeżo upieczonym chlebem. Palce lizać!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz