Strony

piątek, 8 kwietnia 2016

Chleb rustykalny

Ten chleb jest jednym z moich ulubionych. Pochodzi ze zbiorów mojego ulubionego autora i piekarza Hamelmana. Zawiera 20 % mąki pełnoziarnistej co wpływa na jego wyraźniejszy aromat i pełny smak. Z tego ciasta idealnie wychodzą także bułki. Polecam spróbować ;)


Zaczyn:
450 g mąki chlebowej
270 g ciepłej wody
10g soli
4 g drożdży instant

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawimy przykrywając miseczkę folią na ok 12-16 godzin do fermentacji.

Gotowe ciasto:
270 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki pszennej razowej
90 g mąki żytniej razowej
350 g wody
10 g soli
4 g drożdży instant
cały zaczyn

Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski lub dzieży i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę po czym przebijamy ciasto.Ponownie odstawiamy na godzinę. Po tym czasie formujemy bochenek i odstawiamy do garowania ( mój chleb rósł w koszyczku wzrostowym ) na 40 minut. Pieczemy 40 minut w piecu nagrzanym do 230 stopni. Studzimy na kratce.


1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń