Jest to niewątpliwie jeden z lepszych batoników. Lubiłam go bardzo jak byłam mała. Teraz niestety nie jem zbyt często, gdyż staram się ograniczać jedzenie batoników:) Jednak ten jeden raz uległam pokusie i zrobiłam go sama. A jak już coś robić to czemu nie zrobić tego w gigantycznych rozmiarach ;) jak szaleć to szaleć!!
Potrzebne składniki na batonik:
400 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
300 g czekolady gorzkiej
3 opakowania wafelków familijnych ( ok 400 g)
1 łyżeczka oleju
Keksówkę o zaokrąglonym dnie smarujemy olejem a następnie wykładamy folią spożywczą. Całość smarujemy grubą warstwą czekolady. Z kartonu wycinamy dwa półkola i wkładamy do foremki tak by powstały rowki jak w kinder bueno. Wafelki kroimy wzdłuż na pół i wykładamy formę, nie zapominając wyłożyć też przy bokach ścianek z kartonu. Gdy całość będzie już wyłożona, ponownie całość zalewamy dużą ilością czekolady i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki.
Krem kinder bueno:
500 g śmietanki kremówki 36%
200 g czekolady mlecznej
1/2 puszki kajmaku
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki
2 jajka
50 ml mleka
Połowę śmietanki mieszamy z cukrem waniliowym, jajkami,mąką i mlekiem i zagotowujemy. Jeżeli powstaną krupki całość blendujemy. Dodajemy kajmak i rozpuszczoną czekoladę , p
Wkładamy do lodówki żeby wszystko ostygło i stężało.
Resztę śmietany ubijamy z cukrem i dodajemy do zimnego kremu. Całość delikatnie mieszamy.
Przekładamy do foremki z wafelkami w miejsce gdzie powstały zagłębienia.
Na wierzchu układamy wafelki by przykryły masę. Oblewamy czekoladą. Wkładamy ponownie do lodówki na ok 30 minut.
Po schłodzeniu wyjmujemy naszego batonika z formy i usuwamy kartonowe boczki.
Układamy batonika na płaski i oblewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Resztką czekolady mlecznej robimy wzorek taki jak na kinder bueno. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Gotowy batonik kroimy i cieszymy się że mamy go aż tak dużo ;)
Jaki śliczny! Wygląda naprawdę zachwycająco! <3 :)
OdpowiedzUsuńTo jest prawdziwa bomba kaloryczna, ale jednego takiego wystarczyłoby na tydzień :D
Dokładnie, ale jak szaleć to szaleć!!
UsuńDziękuję ;)
Ale pyyyszny gigant:) Podziwiam, że umiesz zrobić sama swój ulubiony batonik:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo!! Musiałam się postarać bo przecież takie domowe słodkości zawsze lepsze.
OdpowiedzUsuńPomysł absolutnie fantastyczny! Uwielbiam te batoniki, a w takim rozmiarze to po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńFaktycznie dzięki swojemu rozmiarowi zachwycają wszystkich
Usuńwitam chcialam sie spytac jaki kajmak trzeba dodać bo nie jest wpisane cz krówka czy orzechowy
Usuń