wtorek, 9 lutego 2016

Kinder bueno XXL

Jest to niewątpliwie jeden z lepszych batoników. Lubiłam go bardzo jak byłam mała. Teraz niestety nie jem zbyt często, gdyż staram się ograniczać jedzenie batoników:) Jednak ten jeden raz uległam pokusie i  zrobiłam go sama. A jak już coś robić  to czemu nie zrobić tego w gigantycznych rozmiarach ;) jak szaleć to szaleć!!


Potrzebne składniki na batonik:
400 g czekolady mlecznej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
300 g czekolady gorzkiej
3 opakowania wafelków familijnych ( ok 400 g)
1 łyżeczka oleju

Keksówkę o zaokrąglonym dnie smarujemy olejem a następnie wykładamy folią spożywczą. Całość smarujemy grubą warstwą  czekolady. Z kartonu wycinamy dwa półkola i wkładamy do foremki tak by powstały rowki jak w kinder bueno. Wafelki kroimy wzdłuż na pół i wykładamy formę, nie zapominając wyłożyć też przy bokach ścianek z kartonu. Gdy całość będzie już wyłożona, ponownie całość zalewamy dużą ilością czekolady i wkładamy na ok 1 godzinę do lodówki.

Krem kinder bueno:
500 g śmietanki kremówki 36%
200 g czekolady mlecznej
1/2 puszki kajmaku
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki
2 jajka
50 ml mleka

Połowę śmietanki mieszamy z cukrem waniliowym, jajkami,mąką i mlekiem i zagotowujemy. Jeżeli powstaną krupki całość blendujemy.  Dodajemy kajmak i rozpuszczoną czekoladę , p
Wkładamy do lodówki żeby wszystko ostygło i stężało.
Resztę śmietany ubijamy z cukrem i dodajemy do zimnego kremu. Całość delikatnie mieszamy.

Przekładamy do foremki z wafelkami w miejsce gdzie powstały zagłębienia.
Na wierzchu układamy wafelki by przykryły masę. Oblewamy czekoladą. Wkładamy ponownie do lodówki na ok 30 minut.
Po schłodzeniu wyjmujemy naszego batonika z formy i usuwamy kartonowe boczki.
Układamy batonika na płaski i oblewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą. Resztką czekolady mlecznej robimy wzorek taki jak na kinder bueno. Wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Gotowy batonik kroimy i cieszymy się że mamy go aż tak dużo ;)


7 komentarzy :

  1. Jaki śliczny! Wygląda naprawdę zachwycająco! <3 :)
    To jest prawdziwa bomba kaloryczna, ale jednego takiego wystarczyłoby na tydzień :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, ale jak szaleć to szaleć!!
      Dziękuję ;)

      Usuń
  2. Ale pyyyszny gigant:) Podziwiam, że umiesz zrobić sama swój ulubiony batonik:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo!! Musiałam się postarać bo przecież takie domowe słodkości zawsze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł absolutnie fantastyczny! Uwielbiam te batoniki, a w takim rozmiarze to po prostu rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie dzięki swojemu rozmiarowi zachwycają wszystkich

      Usuń
    2. witam chcialam sie spytac jaki kajmak trzeba dodać bo nie jest wpisane cz krówka czy orzechowy

      Usuń