czwartek, 19 listopada 2015

Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru

Szał na dynie w pełni, u mnie codziennie na talerzu dynia. Z dynią są placki, z dynią jest zupa, i ciastka i nawet pasztet. Najlepszym jednak przysmakiem z dyni jest dżem. Dżem dyniowy wykorzystuję nie tylko do chleba, ale też do nadziewania różnych wypieków- bułek lub pączków, a nawet pierogów.
Serdecznie polecam do wypróbowania- wykonanie jest banalnie proste a sukces gwarantowany !



PRZEPIS:
ok 600-650 g dyni
2 pomarańcze
kawałek imbiru (ok 6 cm)
żelfix 2x1 lub dźemix
cukier ( ilość wg instrukcji na opakowaniu żelfixu)

Dynię umyć, upiec w piekarniku, obrać.
Pomarańcze umyć, sparzyć wrzątkiem, skórkę otrzeć z obu pomarańczy. Następnie owoce obrać i całe cząstki pomarańczy dodać do dyni, dosypać startą skórkę i starty imbir. Całość zblendować , dosypać żelfix i cukier, całość wymieszać i gotować ok 3 min. Przełożyć do wyparzonych słoiczków, odwrócić do góry dnem i wystudzić.
Zajadać ze smakiem do świeżych bułeczek:)



1 komentarz :