sobota, 21 listopada 2015

Sezamowe bajgle

Dziś pogoda znowu do kitu, deszcz i wiatr. Siedząc sobie z gorącą herbatką cynamonową, przeglądałam stare zdjęcia z wycieczki do Krakowa. Na jednym zdjęciu z krakowską starówką były stragany z wypiekami. Dojrzałam na nich bajgle i naszła mnie straszna ochota na wypróbowanie wypieku bajgli.
Wyszły złote i chrupiące, najlepsze z dyniowym dżemem albo masłem orzechowym.




Przepis na bajgle:

 650 g mąki pszennej
1 jajko
350 ml wody
30 ml oleju
2 łyżeczki soli
60 g cukru
16 g drożdży instant ( 2 opakowania)

Wszystko razem wyrobić do gładkiego ciasta, odstawić do wyrośnięcia na ok 60 min ( aż podwoi objętość)
Podzielić na ok 18 części , każdą część wywałkować w dłoniach na wąski wałeczek, złożyć na pół, skręcić i połączyć w kółko, zlepić końce.
Ułożyć na blaszce, posmarować jajkiem, posypać sezamem i polać miodem.
Piec ok 20 min w temp 200 st.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz