piątek, 27 listopada 2015

Chleb wiejski

Przepis na chleb znowu wzięłam z książki Hamellmana. Nie liczyłam na to, że uda mi się za pierwszym razem, lecz  wyszedł idealnie. Chrupiąca skórka z delikatnym i mięciutkim środkiem. Tym sposobem chleb wiejski stał się moim ulubionym chlebem. Jego zaletą jest to, że potrafi leżeć 3 dni i nadal być świeży i pyszny!!
Wypróbujcie sami.

Przepis na chleb :

Zaczyn:
450 g mąki pszennej chlebowej
270 g wody
10 g soli
1/2 łyżeczki drożdży instant

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na 12-16 godzin.

Gotowe ciasto:
450 g wody
350 g wody
10 g soli
4 g drożdży instant
cały zaczyn

Wkładamy do miski wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i zostawiamy na 50 minut. Po tym czasie przerabiamy chleb, i ponownie odstawiamy jeszcze na ok 1,5 godziny.
Formujemy dwa bochenki i odstawiamy na 75 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i zaparowujemy. Wkładamy chlebki na ok 35 minut. Po ty czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy ok 10-15 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz