sobota, 28 listopada 2015

Pyszne bułki z sezamem

Za każdym razem kiedy wypróbowuje nowy przepis boję się czy mi wyjdzie. Tak samo było z tymi bułeczkami. Ciasto nie chciało mi wyrosnąć jednak po pół godzinie wreszcie trochę się ruszyło.
Bułki są idealne z dżemem lub z masłem, a najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.

 Przepis na bułeczki:
4 łyżki cukru
1 szklanka wody
110 g roztopionego masła
2 jajka
łyżeczka soli
4 szklanki mąki pszennej
16 g drożdży instant lub 40 g świeżych

Dodatkowo:
jajko
sezam

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto (jeżeli używamy drożdży świeżych najpierw robimy zaczyn). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny. Następnie formujemy bułeczki i odstawiamy jeszcze na ok 15-20 minut. Smarujemy bułki roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz