Chleb z orzechami i z marchewką też od razu mi nie wyszedł jak mam być szczera. Jednak po ponownej próbie zachwycił mnie chrupiącą skórką i delikatnym, wilgotnym środkiem.
Musicie wypróbować go sami !!
Przepis na chleb:
Levain (czyli zaczyn):
140 g mąki chlebowej pszennej
170 g wody
30 g dojrzałego zakwasu płynnego
Gotowe ciasto:
320 g mąki chlebowej pszennej
450 g mąki razowej pszennej
450 g wody
20 g soli
230 g startej odciśniętej marchewki
230 g orzechów włoskich
310 g Levain (zaczynu)
Levain : Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Przechowujemy w temperature 24 stopni.
Następnego dnia wyciskamy maksymalną ilość soku ze startej marchewki. Sok wypijamy ze smakiem ;). do miski lub miksera wkładamy wszystkie składniki oprócz marchewki i orzechów. Gdy ciasto już się połączy dodajemy resztę składników.
Odstawiamy na 45 minut po czym składamy i ponownie odstawiamy na 45 minut.
Po upływie czasu dzielimy ciasto na pół i formujemy dwa bochenki. Odstawiamy jeszcze na około godzinę do fermentacji końcowej.
Pieczemy przez 15 minut w 240 stopniach a następnie przez 35-38 minut w temperaturze 220 stopni.
Wyjmujemy z pieca i nie możemy się powstrzymać by nie zjęść jeszcze gorącego chlebka.
Smacznego!!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz