czwartek, 26 listopada 2015

świąteczny piernik sułtański

Co prawda mamy dopiero koniec listopada, lecz szał świąteczny opętał nas wszystkich wyjątkowo wcześnie. Od tygodni chodzi za mną piernik więc w końcu zmobilizowałam się i upiekłam mój ulubiony świąteczny przysmak. Skromnie mówiąc wyszedł genialny. koniecznie msicie go spróbować. Uwaga można się od niego uzależnić i pochłonąć całego na raz !!

Przepis na ciasto :
25 dkg miodu 
1 łyżeczka cynamonu 
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
500 g mąki 
2 łyżeczki sody
skórka otarta z cytryny i pomarańczy

Wykonanie
Na małym ogniu ogrzewamy miód z przyprawą do piernika i cynamonem, Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, Stopniowo dodajemy miód do ciasta. Pieczemy ok, 1 godziny w temperaturze 185 stopni.

Przepis na masę do przełożenia piernika:
1 pomarańcza
120 g cukru
1/4 szklanki miodu
50 g fig,rodzynków, daktyli, orzechów włoskich,orzechów laskowych (50 g mieszanki)
 Z pomarańczy ocieramy skórkę, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy , dodajemy cukier i miód. Czekamy aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy bakalie.

Przecinamy piernik na pół i przekładamy masą pomarańczową. Na koniec polewamy rozpuszczoną czekoladą. Zajadamy ze smakiem i wielkim uśmiechem na twarzy ;)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz