Przepis na ciasto :
25 dkg miodu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
3 jajka
500 g mąki
2 łyżeczki sody
skórka otarta z cytryny i pomarańczy
Wykonanie
Na małym ogniu ogrzewamy miód z przyprawą do piernika i cynamonem, Pozostałe składniki mieszamy ze sobą, Stopniowo dodajemy miód do ciasta. Pieczemy ok, 1 godziny w temperaturze 185 stopni.
Przepis na masę do przełożenia piernika:
1 pomarańcza
120 g cukru
1/4 szklanki miodu
50 g fig,rodzynków, daktyli, orzechów włoskich,orzechów laskowych (50 g mieszanki)
Z pomarańczy ocieramy skórkę, następnie obieramy i kroimy w kostkę. Podgrzewamy , dodajemy cukier i miód. Czekamy aż woda odparuje. Pod koniec dodajemy bakalie.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz