poniedziałek, 30 listopada 2015

Cebularze

Przechodząc ostatnio obok piekarni, zauważyłam okrągłe bułki z cebulą na wierzchu. Od razu naszła mnie na nie ochota. Jako iż nie kupuję pieczywa ponieważ piekę je sama, postanowiłam zrobić cebularze w domu. Wyszły pyszne ( zjedzone zostały przez jeden dzień), wszystkim domownikom bardzo posmakowały.


Przepis na ciasto:
1 jajko
1 szklanka wody
2 opakowania drożdży instant ( 16g ) lub 40 g świeżych
2 łyżeczki soli 
60 g masła
500 g mąki pszennej
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
2 duże cebule

Wykonanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto ( jeżeli używamy drożdży świeżych najpierw robimy zaczyn - pół szklanki wody, cukier, jedna łyżka mąki  i drożdże . Mieszamy i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia po czym dodajemy do reszty składników).
Całość zostawiamy na ok 1,5 godziny aż do wyrośnięcia.
W między czasie cebulę kroimy w kostkę , zalewamy wodą ( tak żeby się poddusiła )i gotujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego nie duże placki grubości ok 3-4 cm. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem a następnie nakładamy farsz z cebuli.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 minut.
Smacznego!!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz