niedziela, 13 marca 2016

Bagietki nacinane

Bardzo lubię te bagietki. Chrupiące , delikatne a dodatkowo są takie śliczne. Aż szkoda jej jeść. Nie wymagają sporo pracy. Wystarczy poświęcić im niecałe 2 godzinki.
Uwielbiają je nie tylko dorośli ale także dzieci ;) Fajny pomysł na kanapki dla niejadków.




Przepis:
460 g mąki pszennej chlebowej
40 g drożdży świeżych lub 8 g instant
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
300 ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli

Ze świeżych drożdży najpierw robimy zaczyn. Resztę składników wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto. Powinno być dość sztywne ale plastyczne. Odstawiamy pod ściereczką w ciepłe miejsce na ok godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie z ciasta formujemy wałeczki które układamy na blaszce. Odstawiamy na ok 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przed samym pieczeniem każdą bagietkę nacinamy skośnie nożyczkami. Spryskujemy piekarnik wodą i pieczemy ok 20-25 minut.
Odstawiamy no wystygnięcia.
Polecam wypróbować!!!!!!!!!

1 komentarz :