środa, 23 marca 2016

Mazurek biszkoptowy

Jak już pewnie dobrze wiecie nie przepadam za ciastem kruchym. Mazurków nigdy nie jadłam i nie lubiłam. W tym roku postanowiłam upiec więc moją wersję na biszkopcie. Od razu co innego!! Pyszne puszyste i wielkanocne ciasto ozdobione bakaliami!!
O tak to jest to co ja lubię !!



Spód biszkoptowy:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
4 łyżki wody

Jajka ucieramy z cukrem na pulchną masę. Powoli dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dolewamy wodę. Foremkę dokładnie smarujemy masłem i przelewamy ciasto. Pieczemy ok 25-30 minut w 190 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia, po czym przecinamy na dwie części ( tak jak do tortu) aby przełażyć mazurka kremem.

Krem:
300 ml mleka
4 łyżki mąki
1 jajko
1 szklanka cukru
skórka otarta z 1 pomarańczy + sok z jednej połówki
150 g masła

Mleko z sokiem i cukrem zagotowujemy. Powoli cały czas mieszając dosypujemy mąkę,jajko i skórkę pomarańczową.  Gdy budyń się ugotuje i zgęstnieje zestawiamy go z gazu i czekamy aż ostygnie. Masło ucieramy na pulchną masę i dodajemy po 1 łyżce do budyniu. Miksujemy aż krem będzie lekko puszysTy. Przekładamy nim naszego mazurka.

Dekoracja:
po 1 garści:
orzeszków ziemnych
migdałów
kandyzowanego imbiru
kandyzowanego kiwi
moreli
daktyli
rodzynków
1 duża pomarańcza
 Dekorujemy wedle uznania ;) smacznego

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz