Pewnie spytacie : czemu akurat Heniek? Moja młodsza siostra tak nazwała ten chleb . Pierwszy raz chyba smakował jej tak bardzo że sama opędzlowała pół bochenka !!!
Bardzo sie cieszę że jej tak posmakował.
Chlebek jest mięsisty i dobrze wypieczony , dla miłośników ciężkiego pieczywa o pełnym i bogatym smaku. Mnie osobiście rownież posmakował jednak największą fanką Heńka stała sie moja siostra Julka :) Od teraz będę piekła jej go jak tylko bedzie chciała !!
Zaczyn:
200 g mąki pszennej chlebowej
10 g drożdży
200 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki wymieszać razem i odstawić na 8-12 godzin pod przykryciem.
Gotowe ciasto:
cały zaczyn
1 łyżeczka soli
10 g drożdży
200 ml cieełej wody
400 g mąki pszennej chlebowej
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dokładnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, sól i zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na ok 4 godziny ( przebijamy co godzinę).
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek i wkładamy go do koszyczka w którym odstawiamy go do garowania na kolejne 3 godziny. Pieczemy w zaparowanym piekarniku ok 50 minut w 230 stopniach.
Smacznego Heńka!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz