Pulla czyli troszkę inna chałka. Bardziej słodka i w dodatku z rodzynkami.
Pyszna,puszysta i wyjątkowo pachnąca. Jej zapach unosi się w całym domu nie tylko podczas pieczenia ;) długo zachowuje świeżość i wilgotność.
Smakuje dorosłym ale dzieci również kochają jej smak !!!
Przepis na ciasto drożdżowe:
50-40 g świeżych drożdży lub 16 instant
1 szklanka ciepłego mleka
1 płaska łyżeczka soli
120 g cukru
700 g mąki pszennej chlebowej
2 duże jajka
100 g roztopionego masła
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g rodzynek
Ze świeżych drożdży najpierw robimy zaczyn i odstawiamy aż nie zacznie pracować. Resztę składników wkładamy do dużej miski i zaczynamy zagniatać ciasto. Powoli i stopniowo dolewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto. Zarobioną pullę odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na trzy części i z każdej formujemy wałeczki. Zaplatamy warkocz i odstawiamy na blaszce do garowania. Przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem i pokruszonymi orzechami ( u mnie nerkowce).
Pieczemy ok 25-30 minut w 200 stopniach. Smacznego wszystkim !!
Nie umiem się oprzeć takim drożdżowym pysznościom :)
OdpowiedzUsuńTak samo jak ja :) to jest u mnie niemożliwe !! :D
Usuń