czwartek, 17 marca 2016

Pomarańczowe batoniki owsiane

Ostatnio mam fazę na batoniki owsiane. Jem je zawsze przed treningiem bo są świetnym źródłem węglowodanów i dają mi mega kopa. Mam siłę i mogę wszystko ;).
Znudziły mi się trochę wszystkie klasyczne wersje takie jak z ananasem z rodzynkami czy czekoladowe. Są pyszne lecz ja wolę nowości w swojej diecie. Wymyśliłam więc batoniki owsiane o smaku pomarańczowym!! Pyszne bez dodatku cukru i tłuszczu. Zawierają też sporą ilość białka!! I smakują rewelacyjnie.

Potrzebne składniki:
2 szklanki płatków owsianych górskich
100 g daktyli
50 g suszonych fig
50 g rodzynków
50 g suszonej żurawiny
100 g słonecznika
2 miarki odżywki białkowej ze słonecznika ( można pominąć)
50 g orzeszków ziemnych niesolonych
1 banan
3 małe jabłka starte na tarce o grubych oczkach
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 czubate łyżki dżemu pomarańczowego niesłodzonego
sok z 1 pomarańczy
2 białka jaj

Daktyle i figi kroimy na małe kawałki i dodajemy do płatków. Dosypujemy resztę bakalii i proszek do pieczenia. Wlewamy sok, jajka. Dokładnie mieszamy. Banan rozgniatamy mieszamy z jabłkami i dodajemy do masy.
Całość przekładamy na prostokątną lub kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ok 25 minut.
Po upieczeniu czekamy jak ostygnie i kroimy całość na małe batoniki. Przechowujemy w zamykanym pojemniku w lodówce.
Smacznego wszystkim sportowcom i łasuchom !!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz