sobota, 19 marca 2016

Czekoladowa babka CHILLI- majonezowa

Od lat nasza ulubiona babka. Pieczemy ją na każde święta wielkanocne. Zawsze się udaje i wychodzi puszysta i wilgotna. Dodatkowo ma lekko pikantny smak co daje jej wyjątkowy charakter.
Koniecznie  i wy wprowadźcie ją do wielkanocnego menu!!



Przepis na babkę:
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki maki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
4 łyżki kakao
4 czubate łyżki majonezu
1 łyżeczka chilli

Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę i powoli dodajemy mąkę, kakao,chilli,i proszek do .  pieczenia. Do rozmieszanej jednolitej masy na sam koniec dokładamy majonez i delikatnie mieszamy łyżką. Foremkę na babkę smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Pieczemy ok 50-60 minut w 180 stopniach najlepiej na termoobiegu.

Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 ml mleka
1/2 łyżeczki chilli'

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło.Powoli wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Na koniec dosypujemy chilli i odstawiamy polewę do wystudzenia po czym wkładamy ją do lodówki żeby nieco stężała. Gdy będzie już zimna polewamy nią babkę ;). Smacznego !!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz