Czy jest coś lepszego niż żytnie pełnoziarniste pieczywo? Ja osobiście niczego bardziej nie lubię.
Ten chleb jest rewelacyjny. Bardzo wilgotny w środku z chrupiącą skórką. Przechowywany w lodówce może leżeć nawet tydzień!!
U mnie sprawdza się na prawdę super. Dodatkowo jest zdrowy i syci na długo.
Zakwas:
80 g dojrzałego zakwasu aktywnego
200 g mąki żytniej razowej lub chlebowej
180 ml ciepłej wody
Wszystkie składniki zakwasu mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin żeby nasz zakwas dojrzał.
Namoczone ziarno żyta:
400 g ziaren żyta
600 ml wody
Żyto zalewamy gorącą wodą, przykrywamy folią i odstawiamy tak jak zakwas na ok 8-12 godzin. Następnego dnia odsączamy ziarna z wody i odciskamy na sicie.
Gotowe ciasto:
300 g mąki żytniej chlebowej
namoczone ziarno żyta
cały zakwas
250 ml wody'
2 łyżeczki soli
Składniki wkładamy do dzieży i wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy na ok 8 godzin ( przerabiamy co 2-3 godziny). Po tym czasie przekładamy chleb do foremki z papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 3 godziny do garowania. Pieczemy ok 40 minut w 220 stopniach, następnie wyjmujemy z foremki i pieczemy kolejne 20 minut.
Studzimy na kratce. Najlepiej smakuje ok 12 godzin po upieczeniu. Nabiera bowiem wtedy pełnego smaku i aromatu. Zapraszam do wypróbowania ;)
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Dopiero co dzisiaj zrobiłam swój pierwszy żytni chleb na zakwasie :-)
OdpowiedzUsuńTo świetnie!! Mam nadzieje że wyszedł pyszny ;)
Usuń