czwartek, 10 marca 2016

Chleb żytni z ziarnami żyta

Czy jest coś lepszego niż żytnie pełnoziarniste pieczywo? Ja osobiście niczego bardziej nie lubię.
Ten chleb jest rewelacyjny. Bardzo wilgotny w środku z chrupiącą skórką. Przechowywany w lodówce może leżeć nawet tydzień!!
U mnie sprawdza się na prawdę super. Dodatkowo jest zdrowy i syci na długo.

Zakwas:
80 g dojrzałego zakwasu aktywnego
200 g mąki żytniej razowej lub chlebowej
180 ml ciepłej wody

Wszystkie składniki zakwasu mieszamy łyżką do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-12 godzin żeby nasz zakwas dojrzał.

Namoczone ziarno żyta:
400 g ziaren żyta
600 ml wody

Żyto zalewamy gorącą wodą, przykrywamy folią i odstawiamy tak jak zakwas na ok 8-12 godzin. Następnego dnia odsączamy ziarna z wody i odciskamy na sicie.

Gotowe ciasto:
300 g mąki żytniej chlebowej
namoczone ziarno żyta
cały zakwas
250 ml wody'
2 łyżeczki soli

Składniki wkładamy do dzieży i wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy na ok 8 godzin ( przerabiamy co 2-3 godziny). Po tym czasie przekładamy chleb do foremki z papierem do pieczenia i odstawiamy na ok 3 godziny do garowania. Pieczemy ok 40 minut w 220 stopniach, następnie wyjmujemy z foremki i pieczemy kolejne 20 minut.
Studzimy na kratce. Najlepiej smakuje ok 12 godzin po upieczeniu. Nabiera bowiem wtedy pełnego smaku i aromatu. Zapraszam do wypróbowania ;)

2 komentarze :

  1. Dopiero co dzisiaj zrobiłam swój pierwszy żytni chleb na zakwasie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To świetnie!! Mam nadzieje że wyszedł pyszny ;)

      Usuń