sobota, 5 marca 2016

Chrupiące ciasteczka z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym

Kasza jaglana + siemię lianę- czy to nie jedno z najlepszych połączeń. Uwielbiam te ciasteczka. Nie zawierają białej mąki, cukru i dodatkową są chrupiące.
Nikt nie poznałby się że są zrobione z kaszy jaglanej która szczerze mówiąc jest moją ulubioną.
Wypróbujcie ten niesamowity przepis!!
Takie ciasteczka to naprawdę świetny superfood!!





Przepis na ciasteczka:
100 g kaszy jaglanej
70 g masła roślinnego ( lub innego)
70 g daktyli
garść rodzynek
40 g migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miodu


Kaszę prażymy  na suchej patelni po czym zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. Ugotowaną jaglankę blendujemy i dodajemy wszystkie składniki i ponownie blendujemy na gładką masę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Z ciasta formujemy kuleczki i delikatnie spłaszczamy tak żeby powstały równe ciasteczka.

Wkładamy blaszkę do piekarniki i pieczemy ok 20-25 minut.
Smacznego!!
Szeroki wybór produktów superfood można znaleźć w sklepie internetowym www.sklepagnex.pl



Superfood w Twojej kuchni

2 komentarze :