niedziela, 24 stycznia 2016

Bułeczki z cebulą

Piekłam już bułki z ziemniakami i chleb z cebulą. Jednak tym razem postanowiłam zrobić bułeczki z cebulką. Na prawdę delikatne i puszyste. Pyszne zarówno po upieczeniu jak i następnego dnia.

Przepis na bułeczki:
3 podsmażone cebule
750 g mąki pszennej chlebowej
16 g suchych drożdży instant
250 ml ciepłego mleka
180 ml ciepłej wody
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Formować małe bułeczki i ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem i odstawić na ok 30 minut żeby jeszcze trochę podrosły. Piec ok 20-25 minut w 200 stopniach. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posmarowane masłem.
Smacznego!!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz