czwartek, 21 stycznia 2016

Makowe bułeczki

W piekarniach zazwyczaj bułki posypane są tylko makiem na wierzchu. Ja tym razem pomyślałam sobie czemu by nie dodać go do środka bułki tak żeby jego  przeważał i nadawał zupełnie inny smak.
Opłaciło się kombinowanie bo wszytko poszło zgodnie z planem i wyszło przepysznie!!!!!!1


Przepis na bułeczki:
500 g mąki pszennej chlebowej
40 g masła\
300 ml ciepłego mleka
5 łyżek miodu
50 g maku
1 opakowanie drożdży instant (8 g)
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Po tym czasie z ciasta formujemy niewielki bułeczki i układamy je na blaszce. Odstawiamy jeszcze na ok 30 minut ( do podwojenia objętości).Następnie smarujemy rotrzepanym jajkiem i pieczemy ok 20-22 minut w temperaturze 200 stopni.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz