Tym razem chciałam żeby były trochę inne niż co roku więc nadziałem je moim ulubionym dżemem dyniowo-pomarańczowym z imbirem.
Wyszły pyszne najlepsze jakie jadłam w życiu.
Ciasto drożdżowe na pączki:
60 g świeżych drożdży
3 szklanki mąki
100 g roztopionego masła
6 żółtek
2 szklanki mleka
1 bardzo płaska łyżeczka soli
4 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
Dżem dyniowo-pomarańczowy z imbirem
olej do smażenia pączków
Drożdże mieszamy z cukrem i jedną łyżką mąki. Zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy żeby zaczyn ruszył. Mąkę mieszamy z solą ,wlewamy po jednym żółtku i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło , spirytus i zaczyn.
Odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Formujemy pączki i nadziewamy je dżemem. Smażymy na rozgrzanym oleju na bardzo małym ogniu.
Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz