środa, 20 stycznia 2016

Ciasto rafaello

Wszystkim rafaello kojarzy się od razu z kokosem. U mnie w domu jednak ciasto to wygląda zupełnie inaczej. Mistrzynią w robieniu tego ciasta jest moja babcia. Jest to zdecydowanie jej specjalność bo za każdym razem gdy je upiecze w ultra szybkim tempie znika ze stołu.
Tak to już chyba jest , że babcie mają magiczne moce dzięki którym pysznie gotują i pieką wyjątkowe pyszne ciasta które stają się rodzinną tradycją.


Ciasto 1:
2,5 szklanki mąki
1 paczka masła
6 żółtek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. Każdą z części wyłożyć na prostokątną blaszkę i piec ok 10-15 minut.Wystudzić

Ciasto 2 :
6 białek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki mąki ziemiaczanej
150 g zmielonych/ pokruszonych orzechów włoskich

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na pierwsze podpieczone ciasto a drugą na następne.Posypujemy orzechami i pieczemy na złoty kolor.

Krem:
1 puszka masy kajmakowej
1/2 paczki masła
Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo kajmak. Krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i wykładamy na pierwsze ciasto które ma być spodem.Przykrywamy drugim ciastem i na wierzch wykładamy drugą część kremu.
Na koniec posypujemy obficie płatkami migdałowymi i orzechami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz