środa, 27 stycznia 2016

Chlebek Berneński- czyli trochę inna chałka

Przepis ten wykopałam ze starej książki z szafki mojej mamy. Chlebek wygląda jak chałka jednak jest bardziej puszysty i delikatny w smaku, dzięki mleku i masłu. Zawdzięcza im swój maślany smak i przepiękny wygląd. Dodatkowo zrobiłam podwójną ilość kruszonki co nadało chałce bardziej słodki smak.


Przepis na chlebek/chałkę:
460 g mąki pszennej chlebowej
1 niepełna szklanka ciepłego mleka
40 g cukru
1 łyżka miodu
8 g drożdży instant
1 płaska łyżeczka soli
65 g miękkiego masła

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przerabiamy ciasto i ponownie odstawiamy na godzinę. Formujemy trzy wałki i pleciemy warkocz. Układamy na blaszce i odstawiamy jeszcze na ok 30 minut.


Kruszonka:
150 g mąki pszennej
80 g cukru
cukier waniliowy
90 g masła

Wszystko mieszamy aż powstanie kruszonka.

Cały chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 190 stopniach przez ok 35 minut.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz