Przepis na pierniczki:
130 g jogurtu lub śmietany
180 g cukru
1 łyżka kakao
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
1 płaska łyżeczka sody
330 g mąki
3 łyżki przyprawy do piernika
*Lukier:
200 g cukru pudru
sok z jednej cytryny
Śmietanę lub jogurt ubijamy z cukrem , jajkiem i sodą aż do momentu gdy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy resztę składników i porządnie ubijamy.
Nakładamy łyżką małe kulki wielkości orzecha włoskiego na blaszkę i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeszcze gorące pierniczki zanurzamy całe w lukrze i odstawiamy do wystygnięcia.
*Cukier puder razem c sokiem z cytryny gotujemy ok 2-3 minut . Następnie zdejmujemy z ognia i maczamy pierniki.
Biorę udział w świątecznym konkursie:
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz