sobota, 2 stycznia 2016

Pierniczki w lukrowanej glazurze

Czas na pieczenie pierniczków już się zaczął, więc postanowiłam i ja je upiec po raz kolejny. Tym razem jednak nie były to ciastka twarde i do ozdabiania lukrem. Te pierniczki są mięciutkie a na wierzchu z chrupiącym lukrem. Można nadziać je dżemem i oblać czekoladą jak kto woli. W smaku przypominają te ze sklepu , tyle że w nieco zdrowszej i pyszniejszej wersji.




Przepis na pierniczki:
130 g jogurtu lub śmietany
180 g cukru
1 łyżka kakao
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
1 płaska łyżeczka sody
330 g mąki
3 łyżki przyprawy do piernika

*Lukier:
200 g cukru pudru
sok z jednej cytryny

Śmietanę lub jogurt ubijamy z cukrem , jajkiem i sodą aż do momentu gdy cukier się rozpuści. Następnie dodajemy resztę składników i porządnie ubijamy.
Nakładamy łyżką małe kulki wielkości orzecha włoskiego  na blaszkę i pieczemy ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeszcze gorące pierniczki zanurzamy całe w lukrze i odstawiamy do wystygnięcia.

*Cukier puder razem c sokiem z cytryny gotujemy ok 2-3 minut . Następnie zdejmujemy z ognia i maczamy pierniki.

Biorę udział w świątecznym konkursie:

Dobrze wypieczone święta  

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz