poniedziałek, 18 stycznia 2016

Chleb piwny

Niesamowite jak jeden mały składnik może zmienić smak i rodzaj chleba. W tym wypadku jest to ciemne piwo dzięki któremu pieczywo smakuje jak z innego wymiaru.
Co prawda jest to jeden z trudniejszych chlebów bo na zakwasie oraz zaczynie , ale dla chcącego nic trudnego ;)



Zakwas na chleb:
100 g mąki żytniej razowej
85 g wody
6 łyżeczek dojrzałego zakwasu

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na ok 14-16 godzin w ciepłe miejsce.

Zaczyn levain:
90 g mąki chlebowej
115 g wody
20 g dojrzałego zakwasu płynnego

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą ( przygotowujemy zaczyn w tym samym czasie co zakwas), i odstawiamy na 14 -16 godzin.

Gotowe ciasto:
640 g mąki chlebowej
40 g mąki żytniej razowej
45 g mąki pszennej razowej
245 g wody
275 g ciemnego piwa
20 g soli
4 g drożdży instant
180 g gotowego zakwasu
210 g zaczynu levain

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na godzinę po czym składamy ciasto.
Po upływie następnej godziny z powrotem składamy ciasto.
Następnie dzielimy masę na pół i formujemy dwa bochenki.
Układamy na blaszce i odstawiamy pod ściereczką na 80 minut.
Piec nagrzewamy do 235 stopni i pieczemy chleb przez pierwsze 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i dopiekamy jeszcze ok 30-40 minut.
Smacznego zajadajcie się!! Świerzy smakuje najlepiej!!!!!!!!!!!!!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz