sobota, 30 stycznia 2016

Sernik z musem adwokatowym

Kto nie lubi serników? Chyba nie znam takich osób. Takie ciasto zawsze szybko znika i czasami nie zdążę nawet na niego popatrzeć.
Tym razem nie było inaczej. Sernik stał może dosłownie 30 minut na stole i momentalnie go nie było. Wypróbujcie i jeżeli będziecie mieli ochotę  spróbować nie zostawiajcie go lepiej bez opieki ;)




Przepis na sernik:
700 g twarogu trzykrotnie zmielonego
100 ml śmietanki kremówki
100 g serka mascarpone
200 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
160 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Twaróg ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Dolewamy śmietankę, serek i rozpuszczoną czekoladę. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.
Pieczemy 50 minut w 175 stopniach na termoobiegu.

Mus z adwokatu:
100 g miałkiego sera lub mascarpone
80 ml kremówki
1/2 szklanki cukru
150 ml adwokatu
4 łyżeczki żelatyny
4 białka\

Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy kremówkę i adwokat. Białka ubijamy na pianę. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i dodajemy do masy. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Mus wylewamy na wystudzony sernik. Odstawiamy aż całość stężeje.



2 komentarze :

  1. fajnym pomysł na mus, bardzo lubię ajerkoniak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mus jest naprawdę pyszny- lekki i puszysty.
      Ja również bardzo lubię ajerkoniak stąd pomysł na mus ;)

      Usuń