sobota, 9 stycznia 2016

Torcik bajaderka

Nie ma to jak bajaderka. Ciasto które w cukierniach robione jest niestety z wszystkich okruchów i resztek. Pyszne, jednak jak pomyśli się o ich składzie od razu robi mi się słabo i niedobrze.
Postanowiłam tym razem zrobić nie klasyczne bajaderki tylko torcik dodatkowo oblany czekoladą.
Zobaczcie sami jakie to pyszności!!


Przepis na ciasto:
250 g mąki pszennej
60 g masła
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut do 200 stopni.

Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie mielimy na miał.

Krem do bajaderki:
2 jaja
60 g cukru
1/2 paczki masła
kakao
odrobina spirytusu

Dodatkowo:
1/2 szklanki cukru
2-3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu
30 g marcepanu ( można zastąpić esencją migdałową )

400 g roztopionej czekolady do polania ciasta.

Jajka ubijamy razem z cukrem na parzę. Osobno ucieramy masło i dodajemy do jajek. Dosypujemy resztę składników i mieszamy. Krem dodajemy do zmielonego ciasta i mieszamy wszystko razem.
Resztę składników dokładamy do masy i przekładamy do nie dużej tortownicy, Całość polewamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy według uznania.
Odstawiamy do lodówki na ok 4 godziny aż całość stężeje.





2 komentarze :

  1. Świetny pomysł na ciacho! Zapisuję sobie przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mam inny przepis na bajaderkowy torcik, Twój bardzo mi się podoba zapisuje sobie do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń