sobota, 23 stycznia 2016

Chałka żyrafka

Uwielbiam chałkę. Zawsze piekłam tą tradycyjną chałkę , posypaną toną kruszonki ( zawsze wyjadam ją samą bo jest za dobra), lecz tym razem zachciało mi się pokombinować.
Zrobiłam ją z kakaowym środkiem i wyszła naprawdę super. Tak samo dobra jak moje poprzednie. Wypróbujcie;)


Ciasto drożdżowę na chałkę:
450 g mąki pszennej chlebowej
30 g świeżych drożdży
80 g cukru
2 łyżki miodu
200 ml ciepłego mleka
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki soli

Drożdże mieszamy z jedna łyżką mąki i cukru , następnie zalewamy ciepłym mlekiem i dostawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn ruszy mieszamy wszystkie składniki razem ( oprócz kakao) i wyrabiamy na gładkie ciasto.3/4 ciasta odkładamy a do reszty dodajemy kakao. Oby dwa ciasta odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.

Jasne ciasto dzielimy na cztery części i rozwałkowujemy cztery podłużne placki. Na każdy nakładamy kakaowe ciasto ( robimy dość gruby wałeczek) i zakrywamy ciastem.
Z powstałych czterech wałków zaplatamy poczwórny warkocz. Chałkę przekładamy na blaszkę i odstawiamy jeszcze na ok 30 minut.

Kruszonka:
150 g mąki
80 g cukru
cukier waniliowy
80 g masła

Wszystko mieszamy ze sobą aż powstanie niejednolite ciasto. Posypujemy posmarowaną wcześcniej jajkiem chałkę i pieczemy ok 40-45 minut w 190 stopniach.




2 komentarze :