Ten chleb zawierający 65% mąki żytniej, ma pełny smak , aromat i wyjątkowo dobrze się przechowuje. Gdy użyjemy zwykłej mąki chlebowej żytniej sprawimy , że będzie on nieco lżejszy niż w przypadku mąki żytniej razowej.
Chleb ma bardzo chrupiącą skórkę która posypana jest makiem co dodatkowo zwiększa jej walory smakowe.
Zakwas na chleb:
320 g mąki żytniej chlebowej
260 g wody
4 łyżki dojrzałego zakwasu żytniego
Przygotowujemy zakwas mieszając wszystkie składniki ze sobą. Odstawiamy na 14-16 godzin aby dojrzał.
Gotowe ciasto:
275 g mąki żytniej chlebowej
320 g mąki pszennej chlebowej
420 g wody
20 g soli
cały zakwas na chleb
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na 45 minut, po czym formujemy chleb - podłużny lub okrągły. Układamy na blaszce z papierem i odstawiamy na ok 60-75 minut. Piec nagrzewamy do 240 stopni i zaparowujemy. Chleb pieczemy ok 15 minut, po czym zmniejszamy do 230 stopni i dopiekamy ok 30-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.
Upieczony chleb powinien leżakować ok 12 godzin , wtedy nabierze najlepszego smaku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz