poniedziałek, 25 stycznia 2016

Kruche kwiatuszki z warzywami i olejem rzepakowym

Jedzenie nie zawsze jest tylko smaczne. Czasami coś tak ładnie wygląda , że aż szkoda je zjeść.
Tak było z tymi moimi kwiatuszkami. Nie dość że są naprawdę pyszne to też super wyglądają. Dodatkowo babeczki zawierają olej rzepakowy który jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego powinniśmy pamiętać o nim w swojej codziennej diecie.



Ciasto na babeczki:
300 g mąki pszennej
50 g maku
120 g masła
2 łyżki gęstej śmietany
20 g cukru
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy wałkiem na stolnicy i wycinamy foremką kwiatuszki. Wkładamy do foremek na babeczki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut.

Nadzienie:
4 łyżki oleju rzepakowego
200 g pieczonej dyni
1/2 cukinii
1/2 czerwonej papryki
2-3 ząbki czosnku
sól , pieprz
łodyga trawy cytrynowej
1 łyżeczka kolendry
3 łyżki soku z pomarańczy i z cytryny

Czosnek obieramy i podsmażamy na oleju rzepakowym.
Cukinię , paprykę i dynie ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do czosnku.  Doprawiamy przyprawami i na koniec wlewamy sok.

Gotowym farszem nadziewamy podpieczone kwiatuszki i ponownie wkładamy do piekarnika na ok 4-5 minut.

Sos do babeczek:
2 żółtka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
odrobina startego parmezanu

Żółtka ubijamy, powoli dodając olej. Gdy masa będzie dość gęsta dokładamy musztardę i resztę składników. Podajemy razem z upieczonymi babeczkami.
Smacznego!!!!!
















1 komentarz :