niedziela, 24 stycznia 2016

Strucla i rogaliki ze szpinakiem

Dzisiaj naszła mnie ochota na szpinak. Pomyślałam że upiekę roladę z pysznym nadzieniem. Ciasta jednak wyszło mi troszeczkę za dużo więc zrobiłam też rogaliki. Oby dwa wypieki zniknęły tak szybko , że mało co nie zdążyłabym spróbować. Sprawdźcie sami  czy u was też tak szybko znikną ze stołu.





 Przepis na ciasto:
500 g mąki pszennej chlebowej
100 g masła
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
50 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
szczypta soli

Drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i mąki oraz z ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut żeby zaczyn ruszył. Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Dodać żółtka i roztopione masło , a na końcu zaczyn drożdżowy.
Odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Farsz szpinakowy:
450 g szpinaku
2 łyżki masła
sól, pieprz do smaku
1 cebulka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

Szpinak podgotować dodać sól,pieprz i masło. Cebulkę podsmażyć i dodać do szpinaku.
Część ciasta rozwałkować nałożyć 3/4 porcji szpinaku i zwinąć na roladę. Odsawić na ok 30 miut i posmarować roztrzepanym jajkiem. Resztę ciasta tak samo rozwałkować i wycinać trójkąty na rogaliki. Nadziać pozostałą częścią farszu. Posmarować jajkiem.
Rogaliki i roladę piec ok 30-35 minut w 195 stopniach.




2 komentarze :