środa, 13 stycznia 2016

Serduszka z kremem czekoladowym

Uwielbiam te serduszka. Są wyjątkowe, bo kojarzą mi się z walentynkami. Co prawda do dnia zakochanych jeszcze daleko ale chciałam przypomnieć sobie smak pysznych łakoci walentynkowych.
Tym razem nadziałam je kremem czekoladowym, ale można nadziać je również dżemem czy masą kajmakową. Szczerze mówiąc w każdym wydaniu są pyszne .
\


Przepis na ciasto:
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru + 3 łyżeczki do posypania
1 jajko
125 g masła
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto zagniatamy i wkładamy na pół godziny do  lodówki.
W między czasie zabieramy się za krem do nadziewania serduszek.

Krem:
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki mąki 
1/4 szklanki cukru
300 g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej

Wszystkie składniki ( oprócz czekolady) mieszamy dokładnie ze sobą tak żeby nie było grudek. Stawiamy na gazie i gdy masa zacznie robić się ciepła , dodajemy stopniowo czekoladę. Gotujemy cały czas energicznie mieszając dopóki krem nie zgęstnieje.

Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy foremką serduszka. Na jedno serduszko nakładamy łyżeczkę kremu , a następnie przykrywamy drugim. Dociskamy brzegi widelcem.
Serduszka smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru.
Pieczemy ok 25-30 minut w 190 stopniach. Smacznego!!


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz