Tym razem nadziałam je kremem czekoladowym, ale można nadziać je również dżemem czy masą kajmakową. Szczerze mówiąc w każdym wydaniu są pyszne .
\
Przepis na ciasto:
300 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru + 3 łyżeczki do posypania
1 jajko
125 g masła
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Ciasto zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W między czasie zabieramy się za krem do nadziewania serduszek.
Krem:
1 szklanka mleka
1 jajko
2 łyżki mąki
1/4 szklanki cukru
300 g mlecznej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki ( oprócz czekolady) mieszamy dokładnie ze sobą tak żeby nie było grudek. Stawiamy na gazie i gdy masa zacznie robić się ciepła , dodajemy stopniowo czekoladę. Gotujemy cały czas energicznie mieszając dopóki krem nie zgęstnieje.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy foremką serduszka. Na jedno serduszko nakładamy łyżeczkę kremu , a następnie przykrywamy drugim. Dociskamy brzegi widelcem.
Serduszka smarujemy rozkłuconym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru.
Pieczemy ok 25-30 minut w 190 stopniach. Smacznego!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz