czwartek, 10 grudnia 2015

Kruche babeczki z nadzieniem makowym

Nigdy nie lubiłam maku. Nie smakował mi makowiec , biszkopt z makiem i wszystkie inne ciasta w których się znajdował. Ostatnio jednak masę makową zrobiła moja mama i od tej pory przynajmniej raz w tygodniu pieczemy coś z tymi czarnymi kuleczkami.
Tym razem pyszne babeczki nadziane makiem ;)



Przepis na ciasto kruche:
2 szklanki mąki
120 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki śmietany
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej

Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć foremki, następnie nałożyć masę makową i przykryć drugą częścią ciasta z wyciętą wcześniej gwiazką.

piec ok 15 minut w 185 stopniach

Masa makowa :

250 g maku

1 budyń waniliowy
30 g manny
160 g cukru
200 ml mleka
70 g masła
2 jaja
100 g rodzynków
100 g innych bakalii

Wykonanie:
Mak mielimy przez ok 1 minutę ( w maszynce do mielenia lub malakserze) a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy. Gdy masa się zagotuje dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dalej przez ok 10-12 minut.






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz