Tym razem pyszne babeczki nadziane makiem ;)
2 szklanki mąki
120 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki śmietany
na czubek łyżeczki sody oczyszczonej
Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części. Pierwszą częścią wyłożyć foremki, następnie nałożyć masę makową i przykryć drugą częścią ciasta z wyciętą wcześniej gwiazką.
piec ok 15 minut w 185 stopniach
Masa makowa :
250 g maku
1 budyń waniliowy
30 g manny
160 g cukru
200 ml mleka
70 g masła
2 jaja
100 g rodzynków
100 g innych bakalii
Wykonanie:
Mak mielimy przez ok 1 minutę ( w maszynce do mielenia lub malakserze) a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy. Gdy masa się zagotuje dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dalej przez ok 10-12 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz