poniedziałek, 7 grudnia 2015

Drożdżowe choinki z marcepanem

Na pomysł upieczenia drożdżowych choinek wpadła moja mama. Od razu mi się spodobał więc obie poszłyśmy do kuchni i wzięłyśmy się do roboty. Przepis na ciasto drożdżowe jest ten sam co w ślimaczkach drożdżowych, tyle tylko że nadziane są masą marcepanową.
Pychota!!

 Przepis na ciasto drożdżowe:
450 g mąki pszennej
7 g drożdży suchych lub 14 g świeżych
180 ml wody
2 jajka
60 g roztopionego masła
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
dodatkowo 1 opakowanie gotowej masy marcepanowej

Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto ( ze świeżych drożdży najpierw wykonujemy zaczyn) Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto i kroimy na trójkąty. Na jednym trójkącie nakładamy marcepan i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Nacinamy brzegi nożem tak by powstały choinki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok 25 minut.
Po upieczeniu smarujemy lukrem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz