1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 żółtko
2/3 szklanki mąki
3 łyżki kakao
Wykonanie: Białka ubić z cukrem, a następnie dodać żółtka.Dodać pozostałe składniki.
Ciasto rozsmarować na pergaminie i piec przez 5-7 minut w 220 stopniach.
Krem ( do środka rolady):
1 szklanka mleka
1/2 laski wanilii
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao
Połowę mleka zagotować z cukrem, a resztę wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodawać powoli do gotującego się mleka.
Po wystygnięciu nałożyć na wystudzony i nasączony biszkopt.
Syrop do nasączenia rolady:
1/4 szklanki wody
4 łyżki cukru
3 łyżki rumu
Całość zagotować i nasączyć biszkopt.
Krem (na wierzch)
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki masła
1 łyżka dowolnego likieru
70 g gorzkiej czekolady
Śmietanę podgrzać w rondlu i wymieszać z kakao i stopioną czekoladą. Masło ubić z cukrem i dodać do śmietany. Schłodzić ok godziny a następnie rozsmarować na wierzchu rolady .
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz