czwartek, 3 grudnia 2015

Mocno czekoladowa rolada

Czekolada, czekolada , to chyba najlepsza słodycz jaka mogła powstać. Tym razem powędrowała do czekoladowego ciasta. Mimo, że ciasto jest mocno czekoladowe wcale nie jest bardzo słodkie. Nie polecam wam jednak go jeść gdy jesteście na diecie ;p


Przepis na biszkopt:
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1 żółtko
2/3 szklanki mąki
3 łyżki kakao

Wykonanie: Białka ubić z cukrem, a następnie dodać żółtka.Dodać pozostałe składniki.
Ciasto rozsmarować na pergaminie i piec przez 5-7 minut w 220 stopniach.

Krem ( do środka rolady):
1 szklanka mleka
1/2 laski wanilii
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka kakao

Połowę mleka zagotować z cukrem, a resztę wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodawać powoli do gotującego się mleka.
Po wystygnięciu nałożyć na wystudzony i nasączony biszkopt.

Syrop do nasączenia rolady:
1/4 szklanki wody
4 łyżki cukru
3 łyżki rumu

Całość zagotować i nasączyć biszkopt.

Krem (na wierzch)
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki masła
1 łyżka dowolnego likieru
70 g gorzkiej czekolady

Śmietanę podgrzać w rondlu i wymieszać z kakao i stopioną czekoladą. Masło ubić z cukrem i dodać do śmietany. Schłodzić ok godziny a następnie rozsmarować na wierzchu rolady .
Smacznego!




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz