sobota, 19 grudnia 2015

ciasteczka Pieguski

Zawsze lubiłam pieguski. Nigdy nie przeszkadzało mi , że zajadam się tymi kupnymi, od czasu kiedy upiekłam je sama. Niech te sklepowe się chowają te są 100 razy lepsze. Chrupiące z kawałkami pysznej czekolady.
Mniam mniam ;)



Przepis na pieguski:
200 g mąki pszennej
250 g drobno pokruszonej czekolady
100 g cukru
90 g masła
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy jajko i szczyptę soli. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia po czym łączymy z masłem. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę. Z ciasta formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy dłońmi. Układamy na blaszce i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni na ok 15-20 min.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz