czwartek, 3 grudnia 2015

Chleb z orzechami włoskimi i rodzynkami

Kolejny debiut w pieczeniu. Nie wiem jak ale ostatnio wszystkie chleby wychodzą mi naprawdę idealnie. Wcześniej tak nie było , no ale praktyka czyni mistrza.
Chlebek jest rewelacyjny. Ma bardzo chrupiącą, brązową skórkę i delikatny środek.
Polecam wypróbować!!

Przepis na zaczyn :
110 g mąki chlebowej
110 g mąki pszennej razowej
140 g wody
1/2 łyżeczki drożdży instant

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 12-16 godzin w miejsce o temperaturze 21 stopni.

Gotowe ciasto:
610 g mąki chlebowej
70 g mąki pszennej razowej
510 g wody
20 g soli
8 g drożdży instant
140 g orzechów włoskich
140 g rodzynek
cały zaczyn

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę po czym przerabiamy chleb i ponownie odstawiamy na godzinę.
Dzielimy ciasto na pół i formujemy dwa bochenki.  Odstawiamy na blaszy na 1,5 godziny.
Piec zaparowujemy i nagrzewamy do 240 stopni. Chlebki pieczemy 40 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i dopiekamy ok 10-20 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz