piątek, 18 grudnia 2015

Konfitura królewska

Jest wiele wspaniałych dżemów, powideł i innych smarowideł.
Ta konfitura jest naprawdę wyjątkowa. Można ją jeść z chlebem, dodawać do ciast a nawet jeść samą.
 Przepis:
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 kg pomidorów
1 kg śliwek
1 kg cukru
300 g orzechów włoskich

Owoce kroimy w kostkę i wkładamy do dużego garnka, zasypujemy cukrem. Gotujemy ok 2-3 godziny qż konfitura zgęstnieje. Pod koniec dodajemy orzechy. Dżem przekładamy do słoików i czekamy aż wystygnie.



2 komentarze :

  1. Bardzooooo słodka, jak miód wyszła ta konfitura mimo że dodałam mniej cukru niż w przepisie. Nie rozumiem po co aż tyle cukru w tym przepisie, skoro ta konfitura jest zrobiona z samych słodkich owoców. Zapachem przypomina mi zapach kompotu z suszu na wigilię.

    OdpowiedzUsuń