Po świętach zostało mi sporo ciasta , różnego rodzaju. Nie udało nam się wszystkiego zjeść dopóki było jeszcze świeże i pyszne. Już miałam zamiar je wyrzucić jednak wpadłam na pomysł zrobienia z niego pralinek.
Niesamowite że z niedobrego już ciasta można zrobić coś tak pysznego.
Przepis:
400 g resztek ciasta
200 g dżemu ( ja dałam truskawkowy własnej roboty)
2 łyżki kakao
esencja migdałowa
Resztki ciasta mielimy na miał. Dodajemy kakao, dżem i na końcu esencje migdałowa.
Gotową masę wkładamy na ok 30 min do lodówki żeby stężała.
Dodatkowo:
150 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej
bakalie do dekoracji
Z masy formujemy małe kuleczki i maczamy w czekoladzie. Dekorujemy wedle uznania .
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz