Ciasto jest bardzo wilgotne z aksamitnym czekoladowym kremem. Naprawdę pychota!!
Przepis na ciasto:
200 g masła
200 g ciemnej gorzkiej czekolady
3 łyżki likieru kawowego lub innego
1 łyżecza sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
3 jajka
1/2 szklanki kakao
1 i 1/3 szklanki cukru
150 g mąki
Do garnka wlać mleko z masłem i ogrzewać do rozpuszczenia. Dodać czekoladę i gotować do uzyskania gładkiego sosu.
Do przestudzonego sosu dodać jajka i cukier i dokładnie wymieszać. Powoli dodawać pozostałe składniki cały czas mieszając. Piec ok 30 minut w 170 stopniach.
Krem:
1/2 litra mleka
200 g masła
2 łyżki kisielu wiśniowego
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki drobnego cukru
Połowę mleka zagotować, a resztę wymieszać z kisielem i mąką. Wlewać do gotującego się mleka ( jak budyń) , gotować aż zgęstnieje i odstawić do wystudzenia.
Masło ubić z cukrem po czym dodawać przestudzony budyń.
Poncz do nasączania tortu:
100 ml wody
kieliszek nalewki wiśniowej
Tort przekroić na 3 części i kolejno nasączać i nakładać krem. Na środkową warstwę przed nałożeniem kremu dajemy wiśnie z zalewy. Dekorujemy wiśniami lub czym nam się podoba.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz