poniedziałek, 28 grudnia 2015

Babeczki z kajmakiem

Nigdy nie lubiłam ciasta kruchego. Jak sama nazwa mówi kruche a dodatkowo byle jakie w smaku. Nie wiadomo czy słodkie czy słone. Po prostu nie pasował mi jego smak.
Jednak nie można powiedzieć sobie nie na zawsze, trzeba zrobić je tak żeby było jadalne ;)
Tym razem wymyśliłam z mamą że kruche babeczki nadziejemy masą kajmakową.
Nie ukrywajmy że praktycznie wszyscy kochamy kajmak, tak że nawet z kruchych babeczek udało stworzyć się coś pysznego!!


Przepis na ciasto kruche:
2 szklanki mąki
120 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżeczki jogurtu lub kwaśnej śmietany ( można pominąć)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Do przełożenia:
1 puszka kajmaku

Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3/4 i 1/2. Z większej ilości ciasta wykładamy foremki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 25 minut.
Resztę ciasta wałkujemy na cienkie ciasto i wykrawamy małe elementy do udekorowania babeczek ( u mnie gwiazdki).Pieczemy tak jak babeczki.

Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie nakładamy do babeczki masę kajmakową i przykrywamy ciasteczkiem na wierzch.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz