czwartek, 3 grudnia 2015

Makowiec

Święta idą wielkim krokami więc trzeba wziąć się za testowanie wypieków świątecznych. Tym razem postanowiłam zrobić makowca z własną masą makową , która jest dużo lepsza niż ta z puszki. Jeżeli nigdy nie robiliście makowca bo myślicie , że to za trudne ciasto i nie uda wam się, to wypróbujcie ten przepis. W 100% sprawdzony i pyszny ;)

Przepis na ciasto:
450 g mąki pszennej
8 g drożdży instant lub 16 g świeżych
180 ml mleka
60 g roztopionego masła lub oleju
100 g cukru
1 płaska łyżeczka soli

Ze wszystkich składników wyrabiamy gładkie ciasto. Jeśli używamy drożdży świeżych robimy zaczyn (drożdże zalać ciepłym mlekiem , dodać  2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Zostawić na ok 10 minut do wyrośnięcia)
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.

Masa makowa:
250 g maku
1 budyń waniliowy
30 g manny
160 g cukru
200 ml mleka
70 g masła
2 jaja
100 g rodzynków
100 g innych bakalii

Wykonanie:
Mak mielimy a następnie zalewamy mlekiem i gotujemy. Gdy masa się zagotuje dodajemy pozostałe składniki i gotujemy dalej przez ok 10-12 minut.


Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy w prostokąt. Masę makową nakładamy na całą powierzchnię placka . Całość zwijamy dość ciasno.
Zostawiamy na pół godziny żeby trochę podrósł. Wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na ok pół godziny.
Po upieczeniu polewamy makowca lukrem i zajadamy z uśmiechem na twarzy i świątecznym nastrojem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz