sobota, 26 grudnia 2015

kulebiaki grochowe

Mamy okres świąteczny więc i z grochem trzeba coś zrobić.
Tym razem groch w cieście francuskim wraz z imbirową nutą. U mnie wszyscy się tym przysmakiem zajadają. Wypróbujcie i powiedzcie czy też wam smakowało ;)


Składniki na farsz:
250 g suchego grochu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 cebulka ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
sól 
pieprz
sól do smaku
olej do podsmażenia

Groch gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, czosnek i szczypiorek. Pod koniec dodajemy starty imbir i przyprawy. Całość mieszamy z wcześniej ugotowanym grochem.

Ciasto francuskie (ja użyłam to ze sklepu ale możemy wykonać je sami) kroimy w paski i układamy na nich farsz. Zwijamy w ruloniki i sklejamy boki tak żeby farsz nam nie wyleciał. Gotowe kulebiaczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 20 minut w 200 stopniach.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz